Obec Brekov majú v obľube milovníci histórie a dobrého vína

27.10.2012 Humenné

Brekov 27. októbra (TASR) - Východoslovenská obec Brekov, ktorá leží v okrese Humenné pri rieke Laborec, patrí k najväčším turistickým lákadlám zemplínskeho regiónu. Niet sa čomu čudovať. V chotári dediny sa nachádza viacero kultúrnych, ako aj historických pamiatok. Ide zároveň o lokalitu, ktorú zvyknú vyhľadávať milovníci dobrého vína.

Brekovský hrad - historická stavba opradená legendami a zaujímavou históriou, je miestnou dominantou. Práve k nemu smerujú kroky domácich, ale aj zahraničných turistov najčastejšie. Hradný vrch hostil v minulosti významné osobnosti stredovekých dejín, akými boli uhorský kráľ Matej Korvín či poľský kráľ Ján III. Sobieski. Hrad postavili v 13. storočí ako ďalšiu zo strážnych stavieb na uhorsko-poľskej ceste. Natrvalo sa z neho vytratil život na sklonku 17. storočia počas protihabsburských povstaní.

Tajuplné mohyly ukryté v lesných porastoch sú ďalším bodom záujmu turistov pri návšteve Brekova. Prítomnosť spomínaných objektov v chotári obce, ktoré sú staré niekoľko tisíc rokov, potvrdili archeologické výskumy v polovici 20. storočia. Ľudia približne od sklonku eneolitu až po začiatok doby bronzovej ich budovali ako pohrebiská.

Vo vyššie položených miestach katastra obce sa nachádza ďalšia prírodná zaujímavosť, ktorou sú viaceré miestne jaskyne. Vzhľadom na geologickú stavbu ich vnútorných priestorov, kde zároveň hrozí riziko pádu kameňov, však nie sú sprístupnené verejnosti. Ich interiér zdobia sintrové formy stalaktitov a nátekov. Jaskyňu s názvom Veľká Artajama využívajú na prezimovanie viaceré druhy netopierov. Na jednom z miest, kde sa nachádza jazierko, je hlboká až 48 metrov. K brekovským jaskyniam sa môžu dostať turisti po vyznačenom chodníku od miestneho hradu.

Návštevníkom Brekova má čo ponúknuť aj jeho obývaná časť. V miestnom rímskokatolíckom kostole sa nachádza hodnotný barokový oltár. Obec môžu ďalej spoznávať turisti aj cez rozmanité chute miestnych červených a bielych vín, ktoré sa tam vyrábajú od nepamäti. Tradičné vinohradníctvo praktizuje na svojich honoch v súčasnosti predovšetkým rodina Mihaľkovcov. Ich vinohrad je zaujímavý tým, že je najsevernejším na Slovensku.

Brekovské vinohrady sú súčasťou vínnej cesty, ktorou zvyknú prechádzať turisti zo zahraničia až na Tokaj. S obcou Brekov sa lúčia pomerne často návštevou miestneho Dvora pod viničnou skalou. V jeho exteriéri je umiestnená expozícia diel domácich a zahraničných rezbárov, ktorí sa v obci stretávajú každoročne na letnom výtvarnom plenéri. Brekovský chotár začali v poslednom období spoznávať viacerí turisti aj trocha netradičným spôsobom, a to splavovaním rieky Laborec.
 

Vyberte región